Zobraziť príspevky

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - etchie

Pages: [1]
1
O ničom / experiment
« on: 30.05.2014, 23:26:12 »


Neviem ktoré ponožky tá manželka očakávala, ale v rámci experimentu na rozhodovaciu logiku, ktoré by ste doniesli vy ?
Ja viem, ktoré by som doniesol aj prečo.

2
O ničom / Re: Volebna ucast pod 13%?
« on: 26.05.2014, 21:42:21 »
"Nakoniec vám budú vládnuť tí najneschopnejší z vás. To je trestom za neochotu podieľať sa na politike." [1]

[1] Platón: Republika. Okolo 380 pred n.l. [online]. Dostupné na internete: http://en.wikiquote.org/wiki/Talk:Plato. Citované 26.5.2014.

3
O ničom / Re: Asociácie
« on: 12.05.2014, 03:16:02 »

4
O ničom / Re: Zuno mesacny vypis - zaheslovane PDFko?!
« on: 15.04.2014, 05:08:21 »
posielali o tom informačný e-mail, že heslo je posledné 4-číslie tvojho bežného účtu

5
Ahojte,

ked robite dokumentaciu v Doxygen, tak ju nejako davate aj do systemovej prirucky systemom copy&paste alebo nejako podobne ?
Mam urobit systemovu a vyuzit Doxygen, ale nie je mi jasne ako to spojit dokopy...

Dakujem

6
O ničom / Re: Zadarmo USB round 2 (8GB)
« on: 03.02.2014, 15:40:10 »
dnes mi prisiel 8GB kluc
takze po dlhom cakani :metal:  :banana_guitar:

7
O ničom / Re: alternatíva pre google.com
« on: 21.12.2013, 04:47:21 »
https://prism-break.org/ - Web search

Super prehľad.  Aj v ostatných kategóriách, nie len web search.
Inak tu je zaujímavý článok ohľadom súkromia http://www.zive.sk/ciel-nsa-eliminacia-sukromia-jednotlivca/sc-3-a-314526/default.aspx. Malo by byť v záujme každého z nás niečo s tým urobiť. Domov si nepustíme hocikoho, aby nám snoril po šuflíkoch a prehľadával skrine, tak prečo nám to nevadí, keď ide o súkromné online rozhovory, telefonáty cez skype, e-maily s informáciami, ktoré majú ostať iba medzi zúčastnenými ?

8
O ničom / Re: alternatíva pre google.com
« on: 16.12.2013, 01:07:16 »
Čo iné sa dá potom použiť ?
Zatiaľ sa mi to zdá ako problém sliepka-vajce. Ako podstatný problém vidím to, že ktokoľvek môže prehlásiť, že nezbiera žiadne privátne dáta, ale nič mu nezabráni, aby tak naozaj nerobil.
Tu je namieste otázka či ísť cez google a vedieť že dáta sú určite zaznamenávané alebo cez iné vyhľadávače, čo tvrdia že im ide o ochranu súkromia. V prípade startpage.com ochrana súkromia je síce splnená smerom na google lebo je medzi nimi proxy, ale údaje sa môžu zaznamenávať aj tak. Proste len tak pre istotu, predať ich môžu neskôr.
Má toto riešenie ?

(Hijackera ktorý robí presmerovanie na startpage.com neriešim, lebo to mi príde ako niečo iné. Môže byť za tým aj server startpage,com aj niekto kto je proti nim. Ale tak či tak sú to mínusové body.)

9
O ničom / alternatíva pre google.com
« on: 15.12.2013, 01:34:02 »
Už nejaký čas si všímam, že Google sa z technologickej spoločnosti mení na agresívnu marketingovo-reklamnú spoločnosť, ktorej nie je nič sväté. Predtým som chlapcov zo Stanfordu obdivoval, ale už dlhší čas si vravím, že si treba nájsť alternatívu pre veci ako google.com, Gmail, Picassa atď. Čas však plynie a pohodlnosť víťazí a ostávam pri starých zaužívaných nástrojoch. Dnes som ale narazil na startpage.com, čo môže byť prvým krokom pre ďalších ako som ja. Ak sa neviete z pohodlnosti alebo nedostatku času poobzerať po alternatívach, tak startpage.com je prvý dobrý krok. Je to totiž anonymné vyhľadávanie, ktoré v pozadí využíva služby Google. To znamená, že dostanete výsledky na ktoré ste zvyknutí, ale nikto vás pri tom nebude špehovať ani zhromažďovať vaše osobné údaje. https://en.wikipedia.org/wiki/Ixquick#Startpage.com
Hneď si idem zmeniť default start page v prehľadávačoch.

10
O ničom / Re: Software Microsoft a jeho platnosť
« on: 06.12.2013, 00:46:34 »
Ja si nemyslím, že to je expirácia SW. Ja to čítam ako expiráciu doby, po ktorú si to môžeš stiahnuť z MSDN. Po tejto dobe už to viac nestiahneš, ale SW bude funkčný. Takže stiahnuť a urobiť zálohu.

11
Je to medzinárodný očkovací program proti hepatitíde typu C. Skrátene "Program C". Ak ste očkovaní proti céčku, tak šup uviesť to do životopisu a máte šancu. To, či je niekto očkovaný proti "C", sa dá zistiť z imunitnej reakcie na  látku (agens) typu K. Odborne sa "K" označuje ako Karel The Robot.

12
O ničom / Re: Zadarmo USB round 2 (8GB)
« on: 07.11.2013, 23:48:30 »
Píšu že dávajú kľúč a zároveň aj kód na jednu z troch hier, ale pri registrácii je ponúkané jedno alebo druhé - a to podľa linku ktorý použijem na registráciu. Funguje to nejako, aby som dostal obe veci ?
A druhá vec, nemôže to dopadnúť ako s webmi čo posielali fakúry na 60 eur ? Píše sa v cenníku, že 0 eur pre toho kto využíva službu MojeID, ale sa mi zdá nejako veľa darčekov len tak pre nič za nič. Žiadny háčik ?

13
O ničom / Re: Asociácie
« on: 11.06.2013, 02:08:11 »
Quote
formaldehyd

14
Ok, beriem všetko, čo mi tu píšete. Jasné, že som rád, že vôbec je taká možnosť. Ja si len ventilujem pretlak pred skúškou.

15
Uvediem príklad. Otázka:
Ak class(S) je povolenie subjektu a class(O) je klasifikácia objektu, potom pre operáciu zápis platí:
Potom nasledujú 4 možnosti, z ktorých 2 sú navzájom opačné a jedna z nich je správna. Problém je ten, že ktorá je správna závisí od implementovaného bezpečnostného modelu. V tomto prípade ide o Bell-LaPadula model alebo Biba model. O modeli sa však v otázke nič nehovorí. Vôbec nie je logicky správna takáto otázka, pretože je zamlčaný kontext. Vzhľadom na to, že sme na vysokej škole ma takýto štýl otázok dosť vytáča. A kým sa učím na skúšku, tak som podobných otázok videl viac než dosť. Len sa tvária odborne tie otázky, ale v skutočnosti vo VŠ testoch nemajú čo robiť.

16
Už mi je jasné prečo DBS je považované za taký ťažký predmet. Otázky robili študenti, ktorí často nemali ani šajnu, na čo sa pýtajú, ani aký je ďalší kontext k danej téme. Zaujímavý paradox, že musím vedieť odpovede na otázky ľudí, ktorí DBS nerozumejú alebo nerozumeli v dobe, kedy otázky robili. Aj keď sú takéto otázky postupne odfiltrované z testov (myslím si a dúfam), tak v podkladoch kolujúcich medzi študentami stále ostávajú. No a podklady samotné to je druhý problém. Väčšinou pochádzajú od tých študentov, ktorí sa v DBS skôr neorientujú a napriek tomu označia v obrázkoch svoje "správne odpovede". V podkladoch je potom asi 1/4 až 1/3 správnych odpovedí nesprávna. A ak sa ďalšie generácie spoliehajú na tieto "správne odpovede", tak si pekne znižujú šancu na úspech. 33% bodov môže ísť rovno dole. A potom dovi dopo, ech-juch, DBS si indi-vindi zopakujú o rok.

17
ved to tu postni, znie to zaujimavo

Keď to tu rovno napíšem, tak sa to prezradí a bude po paráde...
Ale je to zaujímavá vec, preto to urobím takto:
-niekde na nete na voľne dostupných zdieľacích službách je zbalený súbor, ktorý je určený nejakému Erikovi, ktorý tento obľúbený predmet navštevoval
-v tom súbore sú užitočné otázočky, ktoré sa nám zídu v týchto zápočtovo-skúškových dňoch
-ale pointa nie je v tých otázočkách
-pointa je v takom nenápadnom súbore, čo hovorí že ohnivá líška nič nenašla
-finta je v tom, že ohnivá líška to ani nehľadala, len to všetko zjedla do indexu
-takým poznávacím znakom je to, že ohnivá líška bude tvrdiť, že nič nenašla aj keď by to bola poľovačka v Afrike alebo nejaký chróm alebo spievané divadelné predstavenie
-potom už len jeden ťuk, na to, čo nenašla a... open sesame

Tak dúfam, že som sa vyjadril dosť nejasne lebo presne to bolo zámerom...

18
Dodnes som si myslel, že predmet DBS iba nasiera študentov. Tých, čo sa nevyznajú do databáz, od databáz ešte väčšmi odradí a tých čo DB programujú ako hobby alebo profesionálne, tak iba rozčuľuje prehnanými požiadavkami a písaním selectov "na papier" a nastoľuje otázku načo nám programátorom vôbec je kontrola syntaxe a nástroje ako compilery a všetka tá nadstavba okolo ? Prečo rovno nepísať programy v strojovom kóde ? Prečo nenapísať celú databázovú aplikáciu v notepade na jeden šup a rovno ju poslať zákazníkovi nech si to hodí do stroja (alebo aj do ...).
No mýlil som sa. Predmet DBS produkuje úžasne kreatívnych ľudí. Kreatívnych web a html developerov, šikovných JavaScript kóderov a rôznych iných vynaliezavých týpkov.
Totiž, dostal sa mi do rúk jeden úplne nevinne vyzerajúci html súbor. A musím povedať: študenti, kolegovia, autori tej veci a toho nápadu kam skryť iné veci, klobúk dole !  Chvíľu mi trvalo, kým som prišiel na to, ako ten skript funguje, ale je to fakt super nápad ! Jasné, že nemôžem napísať otvorene v čom je ten nápad, ale vy čo ste autori tej veci, tak máte môj obdiv. Vytvorené podľa hesla "Pod lampou je najväčšia tma.". Paráda.
Ešte jedno heslo sa mi tlačí do hlavy: "Kto to vie, ten to robí, kto to nevie, ten to učí." Sorry, ale musel som.

19
Ďalšia otázka, kde nie je jasná správna odpoveď:

Koľko normálnych foriem poznáme ?
a) 5
b) 3
c) 7
d) ani jedna odpoveď nie je správna

Dôvod: pôvodne boli definované tieto normálne formy: 1.NF, 2.NF, 3.NF. Potom pribudli 4.NF a 5.NF. Tiež z 3.NF vznikla silnejšia verzia tzv. BCNF (Boyce/Codd normal form). To je spolu 6 foriem. Ak nepočítam BCNF, tak iba 5. Ale nie je možné jednoznačne rozhodnúť, či autor otázky BCNF za formu považuje alebo nie. Nie je jasné, či správna odpoveď je a) alebo d).

20
2. ročník / Databázové systémy - konzultácie otázok
« on: 11.04.2013, 16:26:09 »
Ahojte,

rád by som skonzultoval niektoré nejasné odpovede na ešte nejasnejšie otázky z predmetu DBS. Mám viac takýchto otázok, ale tak postupne.

Zápis do log súborov (journal files) sa deje v mometoch, kt. sa volajú:
-write point
-commit point
-checkpoint
-abort point

V dostupných zdrojoch som nenašiel relevantnú odpoveď. Ak to je možné, prosím aj odkaz na zdroj informácie. Ďakujem za pomoc.

Edit: Je to commit point a check point

21
2. ročník / Re: Priemyselné meranie - skúška
« on: 08.02.2013, 02:38:07 »
Tak si odpoviem sám. Pre bubúce generácie.
Nevypláca sa meškať na skúšku. Treba sa držať časového limitu určeného na prípravu. Ten bol určený na 30-60 minút. Ale treba sa držať skôr dolnej hranice. Schémy a vzorce sú základ. Text sa dá v rámci možností obkecať, ale keď chýba schéma, tak je zle. Skúšajúci má pochopenie pre stavy v akých sa študent nachádza a keď študent nevie priamo odpovedať na otázku, tak sa ho snaží naviesť nejako naokolo. Dobrý dojem aj body sa dajú získať tým, že študent ukáže, že vie o čom hovorí. To sa často ukáže pri doplňujúcich otázkach. Na začiatku sa ťahá 1 dvojotázka, takže je vylúčené aby sa v jednej otázke stretli 2 najľahšie otázky. Tie ľahšie sú v páre s nejakou tažšou. Základ je mať jasno a rozumieť tým veciam, potom sa to dá vytiahnuť aj na A. Neplatí, že na A vie len Boh, na B profesor a študent môže začínať na C. Tak asi toľko k tejto téme.

22
2. ročník / Priemyselné meranie - skúška
« on: 22.12.2012, 04:44:30 »
Zažil niekto skúšku z predmetu Priemyselné meranie s doc. Mojžišom ?
Na čo si treba dať u neho pozor a čoho sa vyvarovať ? Ďakujem za každú radu.

23
1. ročník / Re: skúška ZIM
« on: 17.05.2012, 03:08:13 »
príklad sa určite bude počítať na papier a teória bude (podľa info od skúšajúceho) v rozsahu koľko dokážeme napísať v časovom limite jednej hodiny. takže som presvedčený, že to nebude žiadna klikačka na PC, ale pekne po starom všetko na papier. čo znamená, žiadne tipovanie. snažím sa zistiť, na čo sa najviac zamerať. tie oficiálne skriptá tlačiť do hlavy môj mozgový OS odmieta. veľa vecí z tých skrípt som sa už učil na strednej pred veľmi veľa rokmi. od fyziky, chémie, cez elektrotechnológiu, elektroniku a neviem čo ešte. ale všetko sa už naformátovalo a mozog odmieta sa to učiť znova + ďalšie veci naviac. lebo vie, že väčšinu z toho nikdy nepotreboval a ani už potrebovať nikdy nebude.

24
1. ročník / skúška ZIM
« on: 17.05.2012, 01:16:34 »
ahojte,

vie mi niekto povedať, čo sa dá očakávať na skúške ZIM (základy inžinierstva materiálov) pri prof. Banskom ?
máme tam mať aj príklad aj teóriu. 10 stranový výcuc, ktorý koluje sa mi zdá použiteľný skôr pri väčšom počte otázok, kde sa očakávajú odpovede v dĺžke povedzme jednej vety. my budeme mať tých otázok až primálo na môj vkus. potom záleží na každej otázke.
mal s ním niekto skúšku v ZS alebo v minulých ročníkoch ?

ďakujem za info

Pages: [1]