Author Topic: Databázové systémy - konzultácie otázok  (Read 6207 times)

etchie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 37
    • View Profile
Databázové systémy - konzultácie otázok
« on: 11.04.2013, 16:26:09 »
Ahojte,

rád by som skonzultoval niektoré nejasné odpovede na ešte nejasnejšie otázky z predmetu DBS. Mám viac takýchto otázok, ale tak postupne.

Zápis do log súborov (journal files) sa deje v mometoch, kt. sa volajú:
-write point
-commit point
-checkpoint
-abort point

V dostupných zdrojoch som nenašiel relevantnú odpoveď. Ak to je možné, prosím aj odkaz na zdroj informácie. Ďakujem za pomoc.

Edit: Je to commit point a check point
« Last Edit: 26.04.2013, 18:59:12 by etchie »

etchie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 37
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #1 on: 13.04.2013, 01:32:24 »
Ďalšia otázka, kde nie je jasná správna odpoveď:

Koľko normálnych foriem poznáme ?
a) 5
b) 3
c) 7
d) ani jedna odpoveď nie je správna

Dôvod: pôvodne boli definované tieto normálne formy: 1.NF, 2.NF, 3.NF. Potom pribudli 4.NF a 5.NF. Tiež z 3.NF vznikla silnejšia verzia tzv. BCNF (Boyce/Codd normal form). To je spolu 6 foriem. Ak nepočítam BCNF, tak iba 5. Ale nie je možné jednoznačne rozhodnúť, či autor otázky BCNF za formu považuje alebo nie. Nie je jasné, či správna odpoveď je a) alebo d).

etchie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 37
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #2 on: 17.04.2013, 01:31:35 »
Dodnes som si myslel, že predmet DBS iba nasiera študentov. Tých, čo sa nevyznajú do databáz, od databáz ešte väčšmi odradí a tých čo DB programujú ako hobby alebo profesionálne, tak iba rozčuľuje prehnanými požiadavkami a písaním selectov "na papier" a nastoľuje otázku načo nám programátorom vôbec je kontrola syntaxe a nástroje ako compilery a všetka tá nadstavba okolo ? Prečo rovno nepísať programy v strojovom kóde ? Prečo nenapísať celú databázovú aplikáciu v notepade na jeden šup a rovno ju poslať zákazníkovi nech si to hodí do stroja (alebo aj do ...).
No mýlil som sa. Predmet DBS produkuje úžasne kreatívnych ľudí. Kreatívnych web a html developerov, šikovných JavaScript kóderov a rôznych iných vynaliezavých týpkov.
Totiž, dostal sa mi do rúk jeden úplne nevinne vyzerajúci html súbor. A musím povedať: študenti, kolegovia, autori tej veci a toho nápadu kam skryť iné veci, klobúk dole !  Chvíľu mi trvalo, kým som prišiel na to, ako ten skript funguje, ale je to fakt super nápad ! Jasné, že nemôžem napísať otvorene v čom je ten nápad, ale vy čo ste autori tej veci, tak máte môj obdiv. Vytvorené podľa hesla "Pod lampou je najväčšia tma.". Paráda.
Ešte jedno heslo sa mi tlačí do hlavy: "Kto to vie, ten to robí, kto to nevie, ten to učí." Sorry, ale musel som.

tino8

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1093
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #3 on: 17.04.2013, 02:49:01 »
ved to tu postni, znie to zaujimavo


karamel je cukr co se uz neuzdravi!

Sif

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #4 on: 19.04.2013, 21:17:40 »
kedze sa tu riesia otazky ohladom DBS, tak ja mam jednu.. tyka sa konkretne zadania.. chcela by som vediet ci sa da  v SQLku vymysliet aby mi automaticky spocitavalo/odpocitavalo hodnoty v tabulke. Nemyslim SELECT!! :).. to viem, ale mna zaujima ci sa daju tabulky nastavit tak aby sa v nich vypocitali hodnoty, ci to mam vsetko surovo nahadzat aj s vypocitanimi hodnotami?.. uz asi 2 dni za tym sedim a hladam info a stale nic k veci.. ???

mirek

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 448
  • darkman ZX 128k
    • View Profile
    • domovská stránka
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #5 on: 19.04.2013, 22:11:45 »
a co potrebujes spocitat? nieco ako

Code: [Select]
select 1+1 from dual; -- ????

alebo nieco ako

Code: [Select]
select muzi+zeny as pocet_ludi from obyvatelstvo; -- ????
« Last Edit: 19.04.2013, 22:40:14 by mirek »
So say we all!

Sif

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #6 on: 19.04.2013, 23:22:08 »
a co potrebujes spocitat? nieco ako

Code: [Select]
select 1+1 from dual; -- ????

alebo nieco ako

Code: [Select]
select muzi+zeny as pocet_ludi from obyvatelstvo; -- ????

 ;D nie takto som to myslela.. praveze chcem vediet ci sa to da riesit inak ako cez SELECT.. viem, ze selectom sa taketo pocty daju riesit.. ale ja som myslela, ze ci pri vytvarani tabulky sa da nadefinovat stlpec tak aby sa z inych stlpcov v tabulke vyratavala automaticky hodnota??.. ak sa to neda, tak sa zbytocne trapim.. pekne tam nacapem hodnoty a budem sa modlit aby bolo moje riesenie spravne a zadanie co najlepsie  spravene  ;)

veteran

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 956
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #7 on: 19.04.2013, 23:32:05 »
Spraviť sa to dá, ale na DBS sa to neučí, takže zbytočná strata času...

mirek

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 448
  • darkman ZX 128k
    • View Profile
    • domovská stránka
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #8 on: 19.04.2013, 23:53:41 »
to sa da asi spravit trigger-mi, ale vtedy som chybal :-( pomocou nich by malo byt mozne naviazat akciu (aktualizacia udajov v tabulke) na udalost (zmena udajov v tabulke)
So say we all!

Sif

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #9 on: 20.04.2013, 02:55:18 »
Dakujem za info.. ;) uz sa s tym nebudem trapit.. som to chcela mat vymakane, ale ked je to tak, ze sa to nejak da ale nas to ani neucia.. tak naco sa s tym tak mordovat.. :ropebanana:

ale musim priznat, ze ma to aj tak dost zaujima ako by to bolo.. ale asi to aktualne pre toto zadanicko nestoji zato..:D snad sa mi raz podari k tomu dostat aby som sa to naucila.. lebo SQLko mam celkom rada :embarassed:    :D
« Last Edit: 20.04.2013, 03:09:47 by Sif »

veteran

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 956
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #10 on: 20.04.2013, 13:57:00 »
ale musim priznat, ze ma to aj tak dost zaujima ako by to bolo.. ale asi to aktualne pre toto zadanicko nestoji zato..:D snad sa mi raz podari k tomu dostat aby som sa to naucila.. lebo SQLko mam celkom rada :embarassed:    :D

Informatici majú na Ing. stupni (4. ročník) voliteľný predmet TBIS II. Tam sa riešia aj spomínané triggre  ;)

PALLY27

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 165
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #11 on: 20.04.2013, 19:45:17 »
ale musim priznat, ze ma to aj tak dost zaujima ako by to bolo.. ale asi to aktualne pre toto zadanicko nestoji zato..:D snad sa mi raz podari k tomu dostat aby som sa to naucila.. lebo SQLko mam celkom rada :embarassed:    :D

Informatici majú na Ing. stupni (4. ročník) voliteľný predmet TBIS II. Tam sa riešia aj spomínané triggre  ;)

len dufam že to bude mať väčšiu úroveň ako TBIS I. ...

m@tej

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 288
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #12 on: 20.04.2013, 22:14:04 »
preco vacsiu uroven?? podla mna ked si sa predtym absolutne s sql - kom nestretol a robil si vsetky domace sam tak to bolo tak akurat
ja som sa napr. naucil toho celkom dost :P

Sif

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #13 on: 20.04.2013, 22:24:06 »


ale musim priznat, ze ma to aj tak dost zaujima ako by to bolo.. ale asi to aktualne pre toto zadanicko nestoji zato..:D snad sa mi raz podari k tomu dostat aby som sa to naucila.. lebo SQLko mam celkom rada :embarassed:    :D

Informatici majú na Ing. stupni (4. ročník) voliteľný predmet TBIS II. Tam sa riešia aj spomínané triggre  ;)

este sa do 4. rocnika dostat...  ap ale aspon mam o to vacsiu motivaciu..  :)

suhlasim s kolegom m@tej-om.. podla mna je to fajn spravene.. ale samozrejme je dolezite aj to koho mas ako cviciaceho.. ;)

xxx3

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1010
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #14 on: 20.04.2013, 23:27:45 »
pally to myslel na predmet TBIS I, nie na DBS .. databazove systemy su fajn, tiez som sa na tom predmete dost naucil. V tretom rocniku je predmet TBIS I, ktory fakt nema uroven :D

m@tej

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 288
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #15 on: 20.04.2013, 23:53:39 »
jaaaj, tak potom to je OK :)
btw. co sa tam uci??

xxx3

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1010
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #16 on: 21.04.2013, 00:35:58 »
myslim, ze tazko hovorit o tom, zeby sa tam nieco ucilo :D

Ale ma to byt o rychlom vyvijani aplikacii, prototypov pomocou programu jDeveloper. Vyklikava sa tam aplikacia, databaza atd.

tino8

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1093
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #17 on: 21.04.2013, 00:41:08 »
neviem co bolo na tbis I, ale jdeveloper a vseobecne tie vyvojove prostredia okolo oraclu su najhorsie ake som kedy zazil


karamel je cukr co se uz neuzdravi!

xxx3

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1010
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #18 on: 21.04.2013, 01:49:52 »
neviem co bolo na tbis I, ale jdeveloper a vseobecne tie vyvojove prostredia okolo oraclu su najhorsie ake som kedy zazil

pravdu mas

PALLY27

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 165
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #19 on: 21.04.2013, 02:09:43 »
presne jak xxx3 hovorí, neda sa hovoriť že tu sa niečo naučiš,,, pokial tomu nedajú nejakú normalnu formu a ked sa aspon trochu budu podobať tématicky cvičenia s prednaškami tak možno to niekde pokročí k lepšiemu..

aktualne to bola strata času, pretože jDeveloper sa tento rok robil prvý krat , a mali sme robiť niečo také ako študijné materialy pre mladšie ročníky....

OK ... povieš si nič sa tam neučilo ta pôjdem na ten predmet v 3. ročniku ... tu nejde o to či sa tam dačo učlo či ne .. ale jak tino8 povedal .. robiť s jDeveloperom webovú aplikaciu ktora ma byť princípom RAD system to je ako škrabať sa dookola hlavy .. 

ten jDeveloper je taky užasný že vypiše ti chybu, opraviš ju, napíše ti dalšiu,,, potom ti to nejde spustiť,, spušťaš od znova a spusti sa to ... proste holubnik doslova..


DBS dalo aj mne dosť, dovtedy som databazy ani nevidel a teraz ked s nimi pracujem, tak nemam problém :) .. aj tak všetko je na nete :D

morpheus00

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #20 on: 21.04.2013, 22:52:22 »
Nechcem, zakladať novú tému tak to hodím sem  :), mám otázku na starších ako to prebieha u p.Telepovskej pri odovzdávaní zadania, čo sa zvykne pýtať, načo sa pripraviť  :) ... ?

Rajo

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 346
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #21 on: 22.04.2013, 04:28:55 »
Nechcem, zakladať novú tému tak to hodím sem  :), mám otázku na starších ako to prebieha u p.Telepovskej pri odovzdávaní zadania, čo sa zvykne pýtať, načo sa pripraviť  :) ... ?

gramatika, odstavce, kardinalita, logicka schema.. proste všetko  ap
Ale ak si to robil sám tak s ňou nebudeš mať najmenší problem.

Dickenz

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 71
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #22 on: 22.04.2013, 05:01:20 »
vedel by mi niekto pomoct ake tabulky potrebujem  ? lebo mne ta skladova karta dokopy nič nehovori ... ???

etchie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 37
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #23 on: 28.04.2013, 00:48:08 »
ved to tu postni, znie to zaujimavo

Keď to tu rovno napíšem, tak sa to prezradí a bude po paráde...
Ale je to zaujímavá vec, preto to urobím takto:
-niekde na nete na voľne dostupných zdieľacích službách je zbalený súbor, ktorý je určený nejakému Erikovi, ktorý tento obľúbený predmet navštevoval
-v tom súbore sú užitočné otázočky, ktoré sa nám zídu v týchto zápočtovo-skúškových dňoch
-ale pointa nie je v tých otázočkách
-pointa je v takom nenápadnom súbore, čo hovorí že ohnivá líška nič nenašla
-finta je v tom, že ohnivá líška to ani nehľadala, len to všetko zjedla do indexu
-takým poznávacím znakom je to, že ohnivá líška bude tvrdiť, že nič nenašla aj keď by to bola poľovačka v Afrike alebo nejaký chróm alebo spievané divadelné predstavenie
-potom už len jeden ťuk, na to, čo nenašla a... open sesame

Tak dúfam, že som sa vyjadril dosť nejasne lebo presne to bolo zámerom...

tino8

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1093
    • View Profile
Re: Databázové systémy - konzultácie otázok
« Reply #24 on: 28.04.2013, 03:04:20 »
pekny puzzle :) ale dost jednoduchy :)
 mam rad take, napr v zeroturnaround ich robia, a kto spravi nasledujuci ma moj respekt
http://zeroturnaround.com/fun/winter-is-coming-warm-your-brain-cells-with-a-java-developer-puzzle/

aj ked neverim ze ho niekto zrobi, fakt je to brutal


karamel je cukr co se uz neuzdravi!