Zobraziť príspevky

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - dissipator

Pages: [1] 2
1
5. ročník / Re: Statnice
« on: 25.05.2012, 17:58:08 »
vcera bol na studijnom nestrankovy den - mali "otvorfene" aj tak ?
Rovnako ak niekto mal obhajobu poobede, tak aj keby to nebol stvrtok mohol akurat buchat na zavrete dvere.

Aka je moznost zskania spat kreditu na obedy ? Ked vsetky jedalne v areali su teraz otvorene do 14:00, tak pri mojich casoch dochadzania do KE to nebolo kedy minut.

2
5. ročník / Re: obcerstvenie
« on: 22.05.2012, 20:22:58 »
mail som nedostal a nejak sa mi podarilo prehliadnut tuto spravu (+ mam rozbity cas na fore) aj ked sem chodim relativne casto.
Poslal som zo Zuno > peniaze pridu v ramci banky rychlejsie ako z TB.

zaroven idem sirit "osvetu" dalsim neinformovanym  :ropebanana:

3
5. ročník / Re: Statnice
« on: 30.04.2012, 16:59:09 »
Hadam ti dal konstrukciu prekladacov (2.) a nie konkretnu podtemu (2.2), nie ?

4
5. ročník / Re: Timova praca
« on: 20.02.2012, 01:18:33 »
Zhanam jedneho cloveka do timu na semestralnu pracu - ak niekto este nema partiu a mal by zaujem sa pridat, tak ma moze kontaktovat cez PM (materialy na pracu uz mame)

5
5. ročník / Re: BvPS
« on: 25.01.2012, 18:14:25 »
radoslav: Po tom ako precitas prispevok, na ktory mas zaujem reagovat, odporucam nechat si priestor na meditaciu nad jeho obsahom (Nie je to komunikacia tvarou v tvar, tak preco to nevyuzit ?)

Niesi sam ktory je v piatom rocniku, a clovek ktory tu skusku nespravil resp mal horsi vysledok ako ty sa pozastavy bud nad systemom hodnotenia a co je horsie mozno nad sebou, preco je to tak.
Tak teraz si ma dostal do rozpakov. Ako piatak sa nad tym moze pozastavit len niekto, kto prisiel z paralelneho vesmiru. (Sme na TUKE piaty rok !!!)

Namiesto "uspesna skuska" som uviedol hodnotenie len preto, ze to tak urobilo viacero ludi predomnou... Inak, to spomenute Acko s komentarom: "miestami som si cucal z prsta" na predchadzajucej strane hodnotis ako ?

V skutocnosti tvoje arogantne vysvetlenie ze si sa na skusku zacal ucit o 20  medzi tym si este nieco ine robil nieje pravdive.
Zabudol si pripocitat hodiny ktore si sa problematike tohto predmetu venoval celkovo ako
-hodiny v sovjom volnom case tak aj
-hodiny pocas semestru.
Tento cas zrejme patri k priprave na skusku , ci sa mylim?

- tak to skus scitat a hodnoty poctu hodin upravit.
Ja som niekde uviedol dlzku (pocet hodin) pripravy (harmonogram popisuje citanie textu) ? Uviedol som sposob pripravy a spochybnil uvadzanie dlzky pripravy v dnoch (2/3/5 dni - to znamena co ?). Este nikdy som sa preemptivne na nejaku skusku neucil.
Bez vypracovania zadani (ako priprava pocas semestra) predsa clovek nemohol dostat zapocet (ha ha ha) => nemohol byt na skuske. To ze niekto orafal, odflakol, kupil alebo inym sposobom prisiel ku zadaniam hadam nie je predmetom diskusie. (spomenul som si na jednu smiesnu/smutnu spomienku: Konstrukcia prekladacov mala klikaciu (moodle test) a prakticku cast, ktora bola nepovinna - na prakticku ostalo a spravne vyriesilo ulohu len mala cast. Kolko z tych, co robili zadanie samostatne s tym mohlo mat problem ?)

toto si zrejme prehliadol
Takto sa dalo az na par vynimiek (TI, matematiky) spravit drviva vacsina predmetov pocas studia. Stacilo vychadzat z predpokladu, ze zadania si vsetky clvoek vypracoval sam a nie minimalisticky (vid pristup k Paralelnemu programvoaniu, prip BvPS / BvI)

Nad HP unixom sa tiez ludia rozplyvali z rozsahu studijnych materialom. Ludia uvedomte sa, cely semester sme sa (na HP-cku) bavili s predmetom, ktory je obsahom patdnoveho kurzu :o
Co sa tyka narocnosti tohto predmetu, tak myslim, ze Dulus to na 6. strane velmi vystizne zhrnul.

p.s. radoslav: pevne verim, ze ja jedna z tvojej strany len o nepozorne citanie. (Lebo uz mam skusenosti v diskusii s tym, ze sa diskuter reagujuci na moje prispevky nakoniec priznal, ze ich cele necital)  bu

Kuko: obe prispevky radoslava su podobne ako tento moj uplny offtopic bez akehokolvek suvisu s temou. Aky pohlad na situaciu radoslav popisuje ? Mne sa zda, ze napisal len nazor na osobu resp. jej prispevky. Co deprimuje ludi, ktori nemaju skusku viem pochopit. S cim ma vsak problem radoslav, ktory skusku ma uspesne zasebou (explictne spomenutie "nespravil resp mal horsi vysledok ako ty" cosi naznacuje...)

6
5. ročník / Re: BvPS
« on: 25.01.2012, 04:06:23 »
Nerozumim celkom tvojej reakcii a mam pocit, ze si rychlejsie pisal ako pochopil obsah prispevku.

Tak este raz a polopate:
Narazal som na relativnost casu ucenia. Od konciacich vysokoskolakov je normalne ocakavat, ze za tych vyse patnast rokov co su vo vzelavacich instituciach uz nabrali nejaky system ucenia a taktiez, ze pochopili, ze precitat par stran ucebneho textu a nasledne si pustit diel serialu (a toto opakovat) je krajne kontraproduktivne (toto uvadzam len ako priklad, nie ze sa niekto urazi, lebo som sa presne trafil).

Uvedenie konkretnej cinnosti, ktora si ziskala moju pozornost na ukor pripravy nie je spomenuty nahodne (vid. odsek vyssie). Zaroven sa jedna o tak primitivnu vec, ze hadam si nemyslis, ze nieco take sa da pouzit na "machrovanie" v komunite IT studentov.   

Vzhladom na vyvinutu namahu na popis problemu (ulohy) je vidno eminentny zaujem ukazat resp. dokazat, ze nie kazdy je vo vsetkom zbehly. Mylim sa ?
Jednocipovym pocitacom sa sice nevenujem, ale ak seriozne stojis o diskusiu, tak mi v PM napis popis ulohy presnejsie aby sa k tomu dalo nejak seriozne vyjadrit. (jazyk C je v danom prostredi samozrejmost, nebolo potrebne to ani uvadzat).

Myslim, ze dana uloha nepomoze a ani nevychadza zo spominanych predmetov (ani okrajovo). Tejto teme su omnoho blizsie predmety Periferne zariadenia a styk s prostredim (4.roc LS, J. Jadlovsky) pripadne Navrh cislicovych systemov (4.roc ZS, J.Baca)

Co s tym vsak ma spolocne sebavedomie doteraz netusim. Sebavedomie v prvom rade nechyba ludom, ktori nevedia ani presny nazov predmetu, na ktoreho skusku suverene idu. (sposoby vykonania takych skusok myslim netreba rozoberat). Keby si bol napisal "samochvala" tak by som nic nenamietal aj napriek tomu, ze umysel taky nebol.

spat k teme:
prejdite si vsetky materialy, ktore su k predmetu na google docs resp. na moodli. Drvivu vacsinu staci prejst raz. Prejst si nemyslim Read(), ale proces ReadLine() s priebeznym Parse()
Aku dostanete znamku ? To je dost otazne. Pravdepodobnost FX by to ale malo zredukovat na minimum.

7
5. ročník / Re: BvPS
« on: 24.01.2012, 21:27:58 »
Ja som prestal pisat, ked mi dosiel papier xD (pri pisani som postupne zacal zmensovat font). Posledna skuska studia u mna za B :buttrock:

Ako sledujem pocas piatuch rokov odpovede na otazku: "Ako dlho si sa ucil/pripravoval na skusku ?" - asi by bolo vhodnejsie uviest pocet hodin, lebo niekedy mam pocit, ze pocet vynalozenych hodin u osoby, ktora vecer pred skuskou zacne studovat do rana (skusky) a niekym, co sa uci X dni sa velmi nelisi.

U mna bol priebeh:
20:00 > uz by sa do toho bolo treba pozriet. Ok citam prednasky.
21:30 > co tak sa pustit do loadera, ktory v pamati zmodifikuje program a nastavi mu LAA flag (largeaddressaware) a nasledne spusti - na disku nikdy k modifikacii nedojde (neporusenie EULA programu). OK powersearch na msdn (portable executable header). Hexeditor s otvorenymi viacerymi programami.
23:00 > hmm asi sa treba vratit k BvPS
03:30 > vsetky materialy k predmetu precitane + par bonusov. Ide sa spat na 2 hodiny.

Takto sa dalo az na par vynimiek (TI, matematiky) spravit drviva vacsina predmetov pocas studia. Stacilo vychadzat z predpokladu, ze zadania si vsetky clvoek vypracoval sam a nie minimalisticky (vid pristup k Paralelnemu programvoaniu, prip BvPS / BvI)

Gl vsetkym, ktorych skuska este caka.

Idem ja dokoncit asi ten loader...

8
5. ročník / Re: BvPS
« on: 24.01.2012, 14:56:01 »
Potom čo som uvidel dnešné otázky...
Vsak ? Podobne aj u mna... ked som zistil, ze napriek tomu, ze kazdy druhy ma 10TB "kopiu internetu na sukromne ucely" ludia seriozne nevedia ani ceknut o DRM a NAT vedia ledva prelozit do slovenciny.



Pockaj, ty si to myslel opacne ?  :o

p.s. ja som bol skupina A, z Bcka si dalsie presne nepamatam - ak ma napadnu, tak dopisem

9
5. ročník / Re: BvPS
« on: 13.01.2012, 01:33:55 »
Na strednej skole som zazil vyziadanie si komisionalnej skusky od studenta (dotycna osoba sa nemala velmi v laske s vyucujucou). Predpokladam, ze teraz takato moznost neexistuje, co ?

p.s. ved stale je este moznost firewall spravit... konci este len prvy tyzden skuskoveho (alebo je to uz druhy ?)

10
5. ročník / Re: Paralelne programovanie
« on: 10.12.2011, 05:58:44 »
zapocet je 30b - vid. mais

11
5. ročník / Re: BvPS
« on: 06.12.2011, 15:17:01 »
Aky je posledny termin na odovzdanie firewallu Balazovi ? Aby som prehodnotil, ci sa do toho este pustat.

12
5. ročník / Re: Paralelne programovanie
« on: 15.11.2011, 07:45:48 »
Ked to spustas cez frontend wmpiexec, tak akym sposobom si predstavujes, ze ti to vykona citanie zo std vstupu ? Ak pracujes len s jednou instancou (uzlom), tak staci ak zaskrtnes "run in separate window" a program sa ti spusti v novom cmdline okne.

13
5. ročník / Re: BvPS
« on: 14.11.2011, 18:48:00 »
pytas sa, ci ho niekto nerobil (t.j. chces sa nieco opytat), alebo chces aby ti dal vypracovane zadanie ?

14
5. ročník / Re: Paralelne programovanie
« on: 01.11.2011, 02:14:44 »
Quote
(v mojom pripade cca 30 stran 8 pismom)

u mad ?
7 zadani - 42 stran aj s popisom

Este lepsi pristup (pre ludi, ktori pracuju vo Visualku) ako pouzivat "bat-ko" na spustanie je spustat mpiexec rovno z VS. (vid. screen) Spustajte nasledne Debug > Start without debugging  (Ak date "start debugging" tak vam bude papulovat, ze mpiexec nie je prelozeny s debug info)

Ak chcete debuggovat vas program priamo Visual studiom, tak si na zaciatok do kodu pridajte scanf (ak debuggujete 1 proces) alebo nejaky napr. 30 sekunovy delay pre n uzlov (treba mat potom otvoreny projekt tolko krat, kolko instancii programu chcete debuggovat) a najdite si svoj beziaci proces v hornom menu: Debug>Attach to process.
Ak mate dobre umiestnene breakpointy, tak objavenie primitivnych chyb (ktore su najcastejsie) sa pre vas stane vyrazne jednoduchsie.



happy coding   :thumbs-up:

15
5. ročník / Re: BvPS
« on: 24.10.2011, 16:48:17 »
Stack.c nesmies nijak menit - co to je potom za "utok" ked si upravis cielovu aplikaciu pre svoje potreby ? Zdrojak stac. c mame na to, aby sme nedostali zavrat pri citani asembleru programu, na ktory utocime (aj ked v takom IDA Pro to vobec nevyzera hrozne) a aby sme mali moznost program prekladat s a bez Stack Guardu.

Nevidim dovod, preco by som mal menit funkcnost fungujuceho programu - cely "hacking" je o hladani cesticky pomedzi nepriestrelne steny. Bolo by divne, ak by vsetci nasli tu istu cestu (aj ked sa da ocakavat, ze 80% riesitelov pojde jednou cestou). Takto mam zaruku, ze pri hodnoteni zadania vidia, ze to nie je ziaden copy/paste. Sposoby riesenia navrhnute v spominanom dokumente nie su ani zdaleka jedine. Staci par minut hladat.

edit: zle som sa v skorsom prispevku vyjadril - stack.c nie je presne ta "zlozitejsia" situacia - stack.c totiz moze drzat obsah badfile v 2 poliach (uz ked toto nepomoze, tak treba este hodinu viac venovat citaniu google/bing: "stack buffer overflow tutorial")

16
5. ročník / Re: BvPS
« on: 21.10.2011, 20:51:29 »
zsh skontrolujem, vlastnikom root bol urcite, lebo som to kontroloval a daval "pre istotu" pred kontrolou este aj chown
dalej som to vsak uz nejak neriesil, kedze som system interruptom pridal setuid 0, tak sa konecne program "spamatal" a prehodil na roota aj s id 0

markus: ja som dnes meskal na cvicenie, kym som dosiel, tak uz nam zadanie odklepol. Akurat mal poznamku, ze tam chyba screen s root pravami - on tam bol, akurat spolu s vypisom Stack guardu.

pinderko: treba si uvedomit, ze ak chces presmerovat riadenie programu cez buffer overflow, tak nestaci zafloodovat pamat "niecim". Ten shellcode nema byt na mieste kde je return adresa. Ak si cital Smashing stack for profit and fun - dokument k labu, tak toto je ten "zlozitejsi" pripad, ktory je tam rieseny cez envinromental variable - ja som to riesil vsak inak. Na miesto return adresy musis vlozit hodnotu, ktora bude odkazovat na alebo pred shellcode (pred len mazximalne tolko kolko NOP instrukcii tam mas). Ved cela problematika BO spociva v najdeni tej adresy  ;D

17
5. ročník / Re: Paralelne programovanie
« on: 21.10.2011, 00:04:13 »
nie som si isty - ja viem tak, ze "par vetami popisat" a kamarat mi spominal, ze len zdrojaky (v mojom pripade cca 30 stran 8 pismom).

18
5. ročník / Re: BvPS
« on: 21.10.2011, 00:00:41 »
Exploit mam uspesne napisany, akurat moj shellcode nedava root (#) shell iba normal user ($). Ako root som na subor nastavil chmod 4755. Nevie nejaky linuxak v com moze byt problem ? To iste mi robi aj s ukazkovym call_shellcode.c

19
5. ročník / Re: Paralelne programovanie
« on: 18.10.2011, 16:14:37 »
Ak sa chcu ludia vyhnut pisaniu statickych parametrov pri spustani lokalne, tak staci pouzit davkovy prikaz/batch/.bat-ko a netreba mat nastaveny ani PATH ani account pre mpi. Napisem ho tu ked sadnem za pc - na mobile by to bolo ozivot.

ad konzola - na spustenie konzoly s admin pravami (nie ze by sa to nedalo inak) je v start ponuke "run console(command?) as administrator". Zrejme to tam nie je pre paradu...

20
5. ročník / Re: Paralelne programovanie
« on: 18.10.2011, 05:49:28 »
Umyselne sa to snazite testovat doma po sieti ? Ak chcete spustit viac instancii na jednom PC, tak nemusite riesit registraciu / admin prava. Moznost do prikazoveho riadka doplnit parameter -localonly tu uz spominal jim-beam33 na prvej strane. Ak chcete pouzit tento parameter v grafickom frontende wmpiexec, tak zaskrtnite "more options" v lavom dolnom rohu okna aplikacie a dopiste ho do "extra mpiexec options". Pouzitiu "more options" sa nevyhnete - ak budete mat v 7. zadani relativnu cestu k obrazku, tak bez nastavenia working dir vam ostane program visiet.


AD 3. zadanie - nasobenie matic. Nie je celkom jedno, ako nasobite matice  ;D
Single thread test:

21
5. ročník / Re: BvPS
« on: 11.10.2011, 16:37:12 »
Dnes rano som si isiel prezriet druhe zadania (mame 2 na vyber) a ked na mna vyskocil error 403 tak ma skoro obarilo, kedze nemam tie veci skopirovane. Rovnaka chyba nastane aj pri priamom pristupe z http://www.cis.syr.edu/~wedu/seed/all_labs.html, tak len dufam, ze je nedostupnost materialov docasna  :thumbs-up:

22
5. ročník / Re: Paralelne programovanie
« on: 10.10.2011, 01:43:27 »
Kedze "includy" sa nastavuju osobitne pre kazdy build (x86/x64 resp. debug/release), tak ja som nastavovanie debug buildu vobec neriesil a nakonfiguroval som si vo VS rovno len release x86 build (na riesenie prikladov "1+1" ako su tieto vazne netreba runtime debugger). Navyse spustanim debug buildu cez MPI si ludia len koleduju o dalsie zamotanie hlavy (ak to skusaju cez siet) - situacia, ze vam bez akehokolvek zasahu do kniznic na vzdialenom uzle (PC) pojde instancia vasho debug buildu je "stastna konstalacia hviezd" (resp. riesenie vo VS je zmenit Runtime library pre debug build + par dalsich veci, ale toto patri medzi "Nebabri, lebo si ublizis."@5th Element  ;D)

23
5. ročník / Re: Paralelne programovanie
« on: 02.10.2011, 21:41:58 »
hladanie maxima z mnoziny je predsa v sample1, akurat to treba paralelizovat na n uzlov.
transponovanie matice - na to si pozri minulorocny archiv - bez rozsirenia (archiv) je to len Receive a vzapati Send na uzloch (je este ina alternativa, ktora je tiez neefektivna ak su uzly prepojene ethernetom)

vo vseobecnosti k zadaniam: nebyt toho, ze pri vyhladavani v retazcoch (4. a 6. zadanie) sa da obhajit pri metrike zacatie merania az po rozdistribuovani databazy (t.j. rata sa s db alebo jej castami dopredu lozenymi na uzloch) a pri 7.zadani nasadenie brutalneho filtra (brutalneho v zmysle cache trashing) je efektivnost paralelizacie medzi uzly prepojene sietou (t.j. nie n instancii na tom istom uzle) zaporna alebo prinajmensom dost sporna...

uz sa tesim na odovzdavanie zadani... ocakavam, ze to bude vyzerat podobne ako este na strednej skole pri rieseni zadani z rekurzie (problem 8 dam na sachovnici / kon aby poskakal celu sachovnicu) t.j. jednemu algoritmus nasobenia 1k matic zbehne za 2s druhemu za 30s (ratam s ukazkou na Sempron 3000+ PC v ucebni - tie udane cisla nie su nahodne) ;D

24
5. ročník / Re: Paralelne programovanie
« on: 30.09.2011, 20:47:39 »
To seriozne vsetci preferuju dev-c++ pred Visual Studiom (alebo orezanym VC++ Express) ? .Net Framework 2.0 na Win 7 x64 musi fungovat (to by bola riadne WTF situacia ak by nefungoval - stoji na nom dnes dost vela veci. Zaroven je to produkt MS...)

VS2010:
Nainstalujte MPICH2 (rovnako odporucam x86 verziu - lebo budeme este 10 stran riesit, preco x64 kniznica nefunguje s 32bit programom resp. ako kompilovat x64 aplikaciu).

Vo visual studiu (alebo VC++ Express 2010) spravte prazdny projekt (win32 console application, zaskrtnut empty project). V predchadzajucich verziach VS sa dali nastavit tieto adresare globalne, teraz uz len pre kazdy projekt zvlast.
Pravym klik na projekt (nie na solution!!) v Solution exploreri (to je to okno, kde vidite subory projektu) > Properties > Configuration properties > VC++ Directories (pridat include directory a library directory z mpich priecinka t.j.   program files/mpich2/include a /lib)
V Configuration properties > Linker > Input (pridat Additional dependency: mpi.lib)

Mozte zacat programovat...

Inak... skusal som matrix multiplication v skole (stvorcove 1k matice)- ved nech mam do statistiky aj viacuzlove systemy (viac ako ma moj CPU jadier). Skalovanie na tych sempronoch je dost slabota resp. casto ziadne (vyskusam nabuduce, ci nebol v niecom problem). Ma niekto nejaky navrh ako to seriozne otestovat (MPI po sieti) ?

25
5. ročník / Re: BvPS
« on: 26.09.2011, 17:20:04 »
Na pristup k informaciam o BvPS na Cymbalakovej stranke treba zadat http://cymbalak.s.cnl.sk/bvps/ . Vrta mi vsak teraz v hlave, ci je tento tyzden cviko, kedze v piatok o 9:10 na cviceni vravel, ze by rad spojil napln 1. a 2. tyzdna dokopy (skupiny sa vytvorili na cviku akurat sme si nevybrali, ktoru z moznosti chceme spravit ako druhe zadanie). ???

Pages: [1] 2