FEI archív 2012/2013 > 2. ročník

Databázové systémy - konzultácie otázok

(1/7) > >>

etchie:
Ahojte,

rád by som skonzultoval niektoré nejasné odpovede na ešte nejasnejšie otázky z predmetu DBS. Mám viac takýchto otázok, ale tak postupne.

Zápis do log súborov (journal files) sa deje v mometoch, kt. sa volajú:
-write point
-commit point
-checkpoint
-abort point

V dostupných zdrojoch som nenašiel relevantnú odpoveď. Ak to je možné, prosím aj odkaz na zdroj informácie. Ďakujem za pomoc.

Edit: Je to commit point a check point

etchie:
Ďalšia otázka, kde nie je jasná správna odpoveď:

Koľko normálnych foriem poznáme ?
a) 5
b) 3
c) 7
d) ani jedna odpoveď nie je správna

Dôvod: pôvodne boli definované tieto normálne formy: 1.NF, 2.NF, 3.NF. Potom pribudli 4.NF a 5.NF. Tiež z 3.NF vznikla silnejšia verzia tzv. BCNF (Boyce/Codd normal form). To je spolu 6 foriem. Ak nepočítam BCNF, tak iba 5. Ale nie je možné jednoznačne rozhodnúť, či autor otázky BCNF za formu považuje alebo nie. Nie je jasné, či správna odpoveď je a) alebo d).

etchie:
Dodnes som si myslel, že predmet DBS iba nasiera študentov. Tých, čo sa nevyznajú do databáz, od databáz ešte väčšmi odradí a tých čo DB programujú ako hobby alebo profesionálne, tak iba rozčuľuje prehnanými požiadavkami a písaním selectov "na papier" a nastoľuje otázku načo nám programátorom vôbec je kontrola syntaxe a nástroje ako compilery a všetka tá nadstavba okolo ? Prečo rovno nepísať programy v strojovom kóde ? Prečo nenapísať celú databázovú aplikáciu v notepade na jeden šup a rovno ju poslať zákazníkovi nech si to hodí do stroja (alebo aj do ...).
No mýlil som sa. Predmet DBS produkuje úžasne kreatívnych ľudí. Kreatívnych web a html developerov, šikovných JavaScript kóderov a rôznych iných vynaliezavých týpkov.
Totiž, dostal sa mi do rúk jeden úplne nevinne vyzerajúci html súbor. A musím povedať: študenti, kolegovia, autori tej veci a toho nápadu kam skryť iné veci, klobúk dole !  Chvíľu mi trvalo, kým som prišiel na to, ako ten skript funguje, ale je to fakt super nápad ! Jasné, že nemôžem napísať otvorene v čom je ten nápad, ale vy čo ste autori tej veci, tak máte môj obdiv. Vytvorené podľa hesla "Pod lampou je najväčšia tma.". Paráda.
Ešte jedno heslo sa mi tlačí do hlavy: "Kto to vie, ten to robí, kto to nevie, ten to učí." Sorry, ale musel som.

tino8:
ved to tu postni, znie to zaujimavo

Sif:
kedze sa tu riesia otazky ohladom DBS, tak ja mam jednu.. tyka sa konkretne zadania.. chcela by som vediet ci sa da  v SQLku vymysliet aby mi automaticky spocitavalo/odpocitavalo hodnoty v tabulke. Nemyslim SELECT!! :).. to viem, ale mna zaujima ci sa daju tabulky nastavit tak aby sa v nich vypocitali hodnoty, ci to mam vsetko surovo nahadzat aj s vypocitanimi hodnotami?.. uz asi 2 dni za tym sedim a hladam info a stale nic k veci.. ???

Navigácia

[0] Index správ

[#] Ďalšia strana

Go to full version